Kategoriarkiv: Undgå ekstraarbejde

Kan ost nedfryses?

Nedfrysning af ost
Nedfrysning af ost

Nedfrysning af ost

Supermarkedet har super godt tilbud på ost, men skal man købe det?

Der er jo en ret god chance for at osten bliver for gammel inden man når at få den spist.. Og desværre er der ret langt mellem de gange hvor ost rent faktisk er på tilbud.

Så er det muligt at nedfryse ost?

Ja det er faktisk muligt at nedfryse osten, så køb bare rigeligt.

Men det kan blive en noget smuldrene ost, så sørg for at købe osten i så høj en fedt procent som muligt. Ellers er du nødt til at skære den ud INDEN du lægger osten i fryseren, i skiver som du normalt gør med en ostehøvl.

Du kan enten lægge madpapir mellem hver skive ost, eller lægge skiverne forskudt lidt i forhold for hinanden.

Det kan faktisk også være en dejlig fordel at have skiveskåret ost i fryseren så man ikke altid skal til at finde sin ostehøvl frem.

Ti gode råd mod søvnbesvær

Søvnbesvær, råd mod søvnbesvær

Ti gode råd mod søvnbesvær

Alle kender problemet med at man ikke sådan lige kan falde i søvn…

Personligt har jeg selv lidt af problemet i nogen år og har kæmpet med flere forskellige metoder som har vist sig totalt nyttesløse…

Et af de værste ting man kan gøre er…

– at tage et par glas vin inden man går i seng, resultatet er så som oftest at man skal op om natten og tisse – og at man sover lettere. Ja man falder hurtigere i søvn, men man sover som sagt lettere og vågner noget før. Resultatet er så at man har fået mindre søvn end man egentlig ville have fået hvis man ikke havde drukket lidt vin.

– at tage sovemedicin, det giver bare tilvænning og man vil have eftervirkninger af medicinen dagen efter også, til trods for at man har sovet. Især ældre mennesker kan også risikere blodpropper, faldulykker og andre ubehagelige ting – så for alt i verden, tag aldrig sovemedicin andet end i krise situationer, som eksempelvis dødsfald i nærmeste familie.

De ti bedste råd er

1: Stop med at bekymre dig over din søvnløshed. Det er slet ikke unormalt at sove uroligt eller dårligt i en periode. Forøvrigt sover man ofte mere end man lige tror.

2: Lad være med at løse dagens problemer i løbet af natten! Undgå at bruge hjernen og lave større fysisk aktivitet lige inden du skal sove. Lad f.eks. være med at spille computerspil der kræver store tankevirksomhed, eller lad være med at planlægge dagens arbejde inden du lægger hovedet på puden. Læg dig i stedet på sengen eller sofaen med en bog eller en avis, og læs… Eventuelt læs noget ret kedeligt.

3: Lad være med at gå i seng inden du er træt.. Selvom du har en partner der gerne vil have dig i seng samtidig som ham/hende, så kan det ikke betale sig at lægge sig og rode rundt og forsøge at falde i søvn. Læg dig i stedet som tidligere nævnt – og læs. Sluk computeren en time mindst før du skal sove, og brug tiden på at koble af. Sengen skal kun bruges til at sove i – og naturligvis til sex. Den skal ikke bruges til at løse hele dagens og verdens problemer.

4: Hvis du alligevel ikke kan falde i søvn – så stå op… Når man ligger og vender og dejer sig i sengen, bliver man mere og mere frustreret, får mere og mere svært ved at falde i søvn – og bliver direkte angst for at man ikke kan komme op dagen efter. Stå i stedet op, gå ud på toilet, tag en knækbrød med ost og gå en omgang rundt om huset. Dernæst sæt dig lidt i stuen i sofaen (uden TVet tændt), og slap lidt af uden at tænke det store. Dernæst gå i seng når du føler dig TRÆT.

5: Sørg for at stå op på det samme tidspunkt HVER dag. Vi er alle udstyret med en hjerne der mener at der er 25 timer i døgnet. Det vil sige at den gerne skubber vores dag hver dag med en time. Hjernen bliver dog resat hver morgen når vi står op, og starter fra 00:00 igen. Derfor skal du altid stå op samme tidspunkt, både hverdage, weekender og ferier – lige meget hvor meget du har sovet.

6: Lad være med at sove om dagen. Hvis man først har problemer med at sove om natten, er det dummeste man kan gøre – at lægge sig til at sove om dagen for lige at få en lille powernap eller andet. Hvis dit totale søvnbehov er seks timer, og du har sovet to timer til middag – så er der altså stadig kun fire timer tilbage til om natten. Og jo ældre man bliver, jo mindre søvn har man reelt set brug for. Så den med at ældre skal sove middagslur – den fungerer ikke, med mindre de er decideret syge.

7: Lad være med at drikke kaffe, te, cola om aftenen. Alle fødevarer og drikke med koffein i vil virke opkvikkende. Dette gælder også cacao, chokolade og andre varer. Heriblandt også sukkerholdige slik og andet.

8: Gå ikke i seng når du er overmæt, eller er sulten. Hvis du lige har spist og er overmæt, eller du er vildt sulten, kan det nage så meget at man enten bliver bekymret om man skal på toilet snart – eller at man kun ligger og tænker på mad. Er du sulten, så gå op og tag en skive brød og et glas mælk.

9: Lad være med at bruge alkohol, vin eller øl som sovemedicin. Man falder naturligvis lettere i søvn når man har fået lidt at drikke – men man sover også meget lettere og vågner oftest ved lyde eller fordi man skal tisse. Samtidig sover man generelt set 10-20% mindre og er derfor rigtig træt om dagen. Det er sundt at drikke et glas vin eller en enkelt genstand – men det skal ske nogle timer før man skal sove – og ikke lige inden, og ikke for meget.

10: Brug ikke sovemedicin dagligt. Sovemedicin eller sovepiller, er en god opfindelse – men ingen mennesker har brug for dem dagligt. Man bør kun bruge dem i få tilfælde som hvis man er i en personlig krise og har brug for det på grund af at man har desperat brug for en enkelt nats ordentlig søvn. Man skal ALDRIG tage sovemedicin dagligt, og det virker forøvrigt meget bedre hvis man tager en enkelt pille i ny og næ istedet for hver dag.

Min personlige erfaring, siger mig at hvis man har problemer med at sove – så er det ofte en god ide at gå en god lang tur et par timer før man skal sove og senest en halv time før man skal sove – at tage en enkelt øl eller et glas vin, kombineret med to Panodil (virker muskelafslapppende), og læse en god bog i den sidste halve til hele time inden man skal sove.

Håber denne side hjalp dig, for søvnløshed er noget af det værste man kan komme ud for.

Sov godt 🙂

Brændeovn glas soder til

Brændeovn glas soder til

Her er nogle tips til både hvordan du undgår at din brændeovns glas soder til – men også hvordan du gør glasset rent hvis det er gået hen og blevet helt sort.

Først rengøringstip

Hvis du een gang har prøvet at have en brændeovn hvor glasset er sodet helt til – og har prøvet at gøre det rent bagefter med blod, sved og tårer – ville du ønske at du havde kendt disse tricks.

I begge tilfælde skal brændeovnen naturligvis være kold og ikke tændt.

Den billigste løsning

Den absolut billigste løsning, er at tage en avis og krølle den hårdt sammen i en kugle – dernæst dyppes den i vand så den suger en del, hvorefter du dypper avisen i asken inde i ovnen.

Derefter gnubber du grundigt på glasset med den aske mættede avis. Asken virker som skurepulver, sviner lidt men fjerner så også alt soden på glasset.

Derefter tører du efter – igen med en avis der er ren og våd.

Du skulle nu kunne se ind i brændeovnen igen.

Den lidt dyrere, miljøfjendtlige og lugtende løsning

Tag en engangsklud, den skal smides væk bagefter – og hæld lidt tredobbelt salmiakspiritus ud over den, herefter gnubber du glasset.

Pas på du ikke får salmiakspiritus på dig, og undgå så vidt muligt at lugte til det.

Hvordan undgår man så at sode ovnens låge til?

  1. Lad være med at fyre med fugtigt træ. Hvis det er fugtigt soder det, det soder også skorstenen, og du risikerer en skorstensbrand. Desuden er der ikke særlig høj brændværdi i fugtigt træ.
  2. I starten – det første stykke tid – skal der være fuldt åbent for luften, alle spjæld. Det skal kort sagt bulderbrænde i et stykke tid indtil der er rigtig godt gang i ovnen. Dernæst når den er rigtig varm kan du lukke ned for ilten til ovnen. Et godt tegn på det, er at flammerne ikke er ret meget mørkegule mere.
  3. Sørg for at tænde op med små let brændende træsorter som fyr og gran, eller små stumper af et anden træsort – dernæst lægges der større pinde ind fortløbende som ilden fanger an. Lad VÆRE med at starte ovnen op med for store stykker træ.
  4. Lad VÆRE med at brænde aviser, tryksager, juice- eller mælkekartonner, giftigt træ som spånplader, trykimprægneret træ og andet. Lad VÆRE med at smide plastik eller andet ind. Muligvis kan det brænde, men det forurener naturen og det ødelægger din ovn.
  5. Undgå at dit træ ligger op mod ruden.
  6. Sidst men ikke mindst: Fyr ret ofte – læg KUN et par stykker ind ad gangen, aldrig fyld ovnen helt op og derefter luk for den.