Ti gode råd mod søvnbesvær

Søvnbesvær, råd mod søvnbesvær

Ti gode råd mod søvnbesvær

Alle kender problemet med at man ikke sådan lige kan falde i søvn…

Personligt har jeg selv lidt af problemet i nogen år og har kæmpet med flere forskellige metoder som har vist sig totalt nyttesløse…

Et af de værste ting man kan gøre er…

– at tage et par glas vin inden man går i seng, resultatet er så som oftest at man skal op om natten og tisse – og at man sover lettere. Ja man falder hurtigere i søvn, men man sover som sagt lettere og vågner noget før. Resultatet er så at man har fået mindre søvn end man egentlig ville have fået hvis man ikke havde drukket lidt vin.

– at tage sovemedicin, det giver bare tilvænning og man vil have eftervirkninger af medicinen dagen efter også, til trods for at man har sovet. Især ældre mennesker kan også risikere blodpropper, faldulykker og andre ubehagelige ting – så for alt i verden, tag aldrig sovemedicin andet end i krise situationer, som eksempelvis dødsfald i nærmeste familie.

De ti bedste råd er

1: Stop med at bekymre dig over din søvnløshed. Det er slet ikke unormalt at sove uroligt eller dårligt i en periode. Forøvrigt sover man ofte mere end man lige tror.

2: Lad være med at løse dagens problemer i løbet af natten! Undgå at bruge hjernen og lave større fysisk aktivitet lige inden du skal sove. Lad f.eks. være med at spille computerspil der kræver store tankevirksomhed, eller lad være med at planlægge dagens arbejde inden du lægger hovedet på puden. Læg dig i stedet på sengen eller sofaen med en bog eller en avis, og læs… Eventuelt læs noget ret kedeligt.

3: Lad være med at gå i seng inden du er træt.. Selvom du har en partner der gerne vil have dig i seng samtidig som ham/hende, så kan det ikke betale sig at lægge sig og rode rundt og forsøge at falde i søvn. Læg dig i stedet som tidligere nævnt – og læs. Sluk computeren en time mindst før du skal sove, og brug tiden på at koble af. Sengen skal kun bruges til at sove i – og naturligvis til sex. Den skal ikke bruges til at løse hele dagens og verdens problemer.

4: Hvis du alligevel ikke kan falde i søvn – så stå op… Når man ligger og vender og dejer sig i sengen, bliver man mere og mere frustreret, får mere og mere svært ved at falde i søvn – og bliver direkte angst for at man ikke kan komme op dagen efter. Stå i stedet op, gå ud på toilet, tag en knækbrød med ost og gå en omgang rundt om huset. Dernæst sæt dig lidt i stuen i sofaen (uden TVet tændt), og slap lidt af uden at tænke det store. Dernæst gå i seng når du føler dig TRÆT.

5: Sørg for at stå op på det samme tidspunkt HVER dag. Vi er alle udstyret med en hjerne der mener at der er 25 timer i døgnet. Det vil sige at den gerne skubber vores dag hver dag med en time. Hjernen bliver dog resat hver morgen når vi står op, og starter fra 00:00 igen. Derfor skal du altid stå op samme tidspunkt, både hverdage, weekender og ferier – lige meget hvor meget du har sovet.

6: Lad være med at sove om dagen. Hvis man først har problemer med at sove om natten, er det dummeste man kan gøre – at lægge sig til at sove om dagen for lige at få en lille powernap eller andet. Hvis dit totale søvnbehov er seks timer, og du har sovet to timer til middag – så er der altså stadig kun fire timer tilbage til om natten. Og jo ældre man bliver, jo mindre søvn har man reelt set brug for. Så den med at ældre skal sove middagslur – den fungerer ikke, med mindre de er decideret syge.

7: Lad være med at drikke kaffe, te, cola om aftenen. Alle fødevarer og drikke med koffein i vil virke opkvikkende. Dette gælder også cacao, chokolade og andre varer. Heriblandt også sukkerholdige slik og andet.

8: Gå ikke i seng når du er overmæt, eller er sulten. Hvis du lige har spist og er overmæt, eller du er vildt sulten, kan det nage så meget at man enten bliver bekymret om man skal på toilet snart – eller at man kun ligger og tænker på mad. Er du sulten, så gå op og tag en skive brød og et glas mælk.

9: Lad være med at bruge alkohol, vin eller øl som sovemedicin. Man falder naturligvis lettere i søvn når man har fået lidt at drikke – men man sover også meget lettere og vågner oftest ved lyde eller fordi man skal tisse. Samtidig sover man generelt set 10-20% mindre og er derfor rigtig træt om dagen. Det er sundt at drikke et glas vin eller en enkelt genstand – men det skal ske nogle timer før man skal sove – og ikke lige inden, og ikke for meget.

10: Brug ikke sovemedicin dagligt. Sovemedicin eller sovepiller, er en god opfindelse – men ingen mennesker har brug for dem dagligt. Man bør kun bruge dem i få tilfælde som hvis man er i en personlig krise og har brug for det på grund af at man har desperat brug for en enkelt nats ordentlig søvn. Man skal ALDRIG tage sovemedicin dagligt, og det virker forøvrigt meget bedre hvis man tager en enkelt pille i ny og næ istedet for hver dag.

Min personlige erfaring, siger mig at hvis man har problemer med at sove – så er det ofte en god ide at gå en god lang tur et par timer før man skal sove og senest en halv time før man skal sove – at tage en enkelt øl eller et glas vin, kombineret med to Panodil (virker muskelafslapppende), og læse en god bog i den sidste halve til hele time inden man skal sove.

Håber denne side hjalp dig, for søvnløshed er noget af det værste man kan komme ud for.

Sov godt 🙂

5 tanker om “Ti gode råd mod søvnbesvær”

 1. Hej med jer

  Jeg har aftenvagt og kommer først hjem ved 23.00 tiden. Jeg har tit svært ved at falde i søvn, når jeg går i seng. Jeg tager aldrig sovemedicin, men har opdaget at ved at tage to panodil, falder jeg til ro og sover rigtig godt. Jeg er nu nervøs for at det kan være farligt hvis jeg tager det hver aften inden sengetid. Har jeg grund til bekymring?

  1. Hej Jette

   Det er ikke sundt at tage to Panodil hver aften, men jeg har selv gjort det, det får musklerne til at slappe af oven på en dag med hårdt arbejde.

   Det skal så nok siges at tager du “kun” to om dagen, er det nok ikke videre usundt, men du vil nok desværre med tiden få mindre glæde af virkningen, og potentielt også hovedpine. Dagligt brug af smertestillende giver nemlig hovedpine…

   Jeg så et program for nogle dage siden, hvor de også anbefalede at man “varmede sig selv op” inden man gik i seng, f.eks. med et fodbad (og tæppe over resten af kroppen) eller et varmt karbad. Herefter gå ind i soveværelset, hvor du selvfølgelig ikke har varme på.

   Dette skift mellem varme til kulde får en til at blive naturligt træt..

 2. Hej Tom

  Tak for dit svar. Rigtigt…. jeg får altså hovedpine, har ikke lige tænkt over det kunne være panodil. Plejer nemlig ikke at have hovedpine. Godt jeg skrev til dig, tager aldrig panodil mere ihvertfald ikke for det. Jeg har heldigvis kun brugt det nogle få gange, men det kan jo desværre blive en dårlig vane når man ikke kan sove.
  Når jeg kommer sent hjem om aftenen, er det jo for tiden rigtigt koldt, og jeg cykler ca. 20 min. Så er jeg frisk som en havørn, så jeg tror den friske luft holder mig vågen. Giver mig selv et pusterum på 20 min inden jeg går i seng i et køligt værelse uden nogen former for støj.
  Tusinde tak for svaret
  Hilsen fra Jette

 3. jeg har virkelig bare et meget underligt problem.. jeg ender altid med at vende om på min søvn rytme, så sent som her igår aftes faldt jeg i søvn omkrin kl 20, og stod op lige inden midnat, og er vågen nu, og mega træt.. der er bare noget jeg ikke forstår helt, jeg blir kun træt og sover længe og godt om dagen,

  fx. hvis jeg sover til kl 2 om natten, er jeg træt kl 14 om dagen, og sover jeg til kl 14 om dagen, er jeg ikke træt kl 2 om natten, og JO !! det er med samme timers søvn og alt det der, det her er ikke et nyt problem jeg har undersøgt meget, og prøvet endnu mere.. men det er bare som om jeg kun blir træt om dagen, ved du evt. hvad der er problemet, for det er ikke et problem at vende min søvnrytme fra at sove om natten til dagen, men at vende det om igen.. det er VIRKELIG en kamp der er hård.. som jeg allerede tog her i onsdags, var vågen 31 timer, mega træt.. og nu er det allerede ved at vende.. og jeg kan jo ingenting når jeg først kommer op i det her trætheds lvl, jeg er træ det meste af dagen med kan ikke sove, selv her nu, jeg skal næsten falde i søvn i det jeg laver, før jeg faktisk kan sove /:

 4. cannabis indica virker fint du bliver træ falde i søvn og næse morgen har du det fint og er veludivildt og du slipper for at vågen 25 gange i løbet af natten plus der ikke er nogle skadelig virkning men brug det som sove piller ikke for tit…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *